Over de Misosoof

Mijn naam is Ynze van Hoek en ik ben de oprichter en eigenaar van de Misosoof.

Na mijn middelbare school ben ik Filosofie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Deze filosofische denkwijze is een stukje van mij geworden en neem ik mee in alles wat ik doe. Al vanaf jongs af aan is lekker eten een thema waar ik mee ben opgegroeid. Mijn hele familie is altijd bezig geweest met het uittesten van nieuwe smaken en het proberen van nieuwe recepten. Zo is mijn passie voor de horeca ontstaan. En het is niet zo gek dat mijn twee zussen ook allebei in de horeca actief zijn! 

Ik ben in de horeca begonnen op mijn 15e en eigenlijk nooit gestopt. Na verschillende ervaringen hierin opgedaan te hebben kreeg ik de kans om restaurant de Klokkenstoel in Goingarijp samen met mijn zus te gaan runnen. 

Nu drie jaar verder sta ik alleen aan het roer in Restaurant de Klokkenstoel en ben ik mezelf gaan ontwikkelen als chef kok. Ook in deze rol ben ik altijd opzoek naar nieuwe smaken en bereidingswijzen. Door het fermentatieboek van Noma (nummer 2 restaurant van de wereld) is er een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan. 

Zodoende ben ik aan de slag gegaan met alles wat met fermenteren te maken heeft. En ik ben mezelf niet als ik niet ging proberen om een Hollands tintje te geven aan de traditionele fermentatie technieken door te werken met producten die hier vandaan komen. Zoals mijn roggebroodmiso! 

Afgelopen jaar zijn de miso's, shoyu's, garum's en kombucha's hun intrede gaan doen in de menukaart van mijn restaurant. Er zat alleen altijd nog het idee om mijn kennis hierover te delen met de rest van de wereld. Met dit idee ben ik de Misosoof gestart, een website waarop ik alles wil delen over mijn fermentatie producten met een filosofisch tintje. Neem maar eens een kijkje in Het fermentatielab om meer te weten te komen over de producten die ik verkoop.